29 Nisan 2010 Perşembe

Dondurma Sevdası...


Kilomu koruyorum artık. Ama tatlı ve dondurmaya karşı aşırı bir ilgim oluştu.Ben eskiden çok dondurma yiyemezdim. Eşimle pastaneden dondurma alırdık, külahtaki dondurmanın anca yarısını yerdim. Ama şimdi bir kase hatta yarım kilo dondurmaya doyamaz oldum. Sadece dondurma değilki dondurmanın altındaki kornetten yapılma çanağınıda hüpletiveriyorum. Özellikle balbademli dondurma, çikolatalı dondurma, meyve kokteylli dondurma, cevizli dondurma, kavunlu dondurma, çilekli dondurma şahane. Ama dondurmanın kalorisiyle ilgili çok detaylı bilgiye ulaşamadım. Ama bulduğum kadarıyla ve yaptığım hesaplara göre..

Vanilyalı dondurma 100 gr 130 kalori

Meyveli karışık dondurma 100 gr 150 kalori

Çikolatalı dondurma 100 gr 200 kalori

Gerisinide tahmin etmek zor olmasa gerek meyveli ve vanilyalı dondurmalar daha hafif, çikolata, balbademli, karamelli dondurmanın biraz daha kalorisi fazla.. Yani 3 top herhangi meyveli dondurma 180 kalori, çikolatalı 3 top dondurma ise 240 kalori oluyor. Bazı pastaneler dondrumanın toplarını bayağı cömert bol koyuyor bazılarıda ufak yapıyor yanılgılar çok fazla olabilir.. En iyisi sizde benim gibi sabah kahvaltıdan sonra yada öğlen yiyin ve yanında bol su için..

28 Nisan 2010 Çarşamba

Kilomu Koruyorum



Uzun bir zaman oldu bloğuma uğrayamadım. Bundan sonra ihmal etmemeye çalışıcam.. Evet başlıktada yazdığı gibi kilomu gayet iyi bir şekilde koruyorum. Diyetteyken hiç yemediğim kek, poğaça, gevrek, kurabiye, lokma tatlısı, çikolata vs ne varsa yavaş yavaş diyetime ilave etmeye başladım. Hala kalori hesabı yapıyorum ve diyet günlüğüde tutuyorum. Düzenli olarak hergün kilomu, yaptığım sporu, yada yediklerimi saatiyle kaydediyorum, gerçekten çok işe yarayan bir yöntem.
Diyet boyunca spor yapmadım ama şimdi yapıyorum hızlı tempoda yürüyorum yada koşuyorum sahilde böylesi daha iyi oldu, hatta annemide diyetime ve sporuma ilave ettim ama o sonradan pes etti, en azından artık yemeklerini eskisi gibi yağlı yapmıyor. Hatta geçen gün yaptığı sütlaca light süt ve 5 kaşık şeker ilave etmiş çok hafif ve lezzetli olmuştu. Şu an 52 kiloyum bazen 51 yada çok şişkinlik varsa 54 bile çıkıyorum tartıda. Herşeyden memnunum bol bol dondurma yiyorum, bir oturuşta yarım kilo yediğimde oluyor, geçen günde 6 adet şerbetli lokma yedim ama kilom hiç değişmedi maşşallahhh bana :) 2 hafta önce yeğenimin doğum gününde 8 tane kurabiye, 2 poğaça, 1 dilim yaş pasta, 1 börek, 2 mercimek köftesi vs yedim yine aynıyım. Ama çok dikkat ettiğim hususlar ve önemli detaylar var. Bunları aşağıda listelicem belki sizlerinde işine yarar...
*Karbonhidratlı şeylerin yanında mutlaka protein alıyorum. Kan şekerim hemen yükselmesin diye. Mesela makarna-yoğurt, pide-ayran, kek- süt, pilav-tavuk, bulgur-balık, börek-ayran gibi
*Belli gıdalar yada baharatlar metabolizma hızlandırıcıdır. Örneğin ben süt içeceksem içine tarçın birazda zencefil atarım, haşlanmış yumurta yiyeceksem üzerine kırmızı pul biber, karabiber, köri serperim körinin içinde zerdeçal vardır oda metabolizma hızlandırıcıdır. Kırmızı pul biberde insanı çok terletir, bağırsakları çalıştırır. Çorbalara, belli yemeklere, yumurtaya, ete mutlaka serperim.
*Tatlı yiyeceksem yanında iki bardak su mutlaka içerim özelliklede dondurma ile.. Ben bu yöntemin suyla birlikte tatlının kalorili etkisini azalttığını metabolizmamın daha hızlı çalıştığını düşünüyorum. Yediğim tatlı vücudumdan daha hızlı gidecekmiş gibi geliyor. Nitekim geçenlerde bir diyetisyenin makalesinde aynen böyle bir uygulama yazıyordu, yani böyle yapmakla gayet iyi yapıyormuşum :)
*Yemeklere önce çorbayla başlarım çünkü karnımı acayip şişiriyor, tok tutuyor.. Yoğurt her öğünümde olur o da çok tok tutar.
*Sabah kalktığımda hemen kuru kayısımı, çekirdekli kuru üzümü ve cevizimi mutlaka yerim üstünede su içerim 1-2 bardak. Ardından bitkisel çay içerim beşi bir yerde çayı yada mercan köşk içerim. Özellikle civan perçeminin beni çok tok tuttuğunu söyleyebilirim, içtiğimde hiç acıkmıyorum. Bu içtiğim çaylarda metabolizmayı hızlandırıyor. Daha sonrada kahvaltımı yapıyorum.
*Gün içinde bol su içiyorum bu da metabolizmam için çok iyi oluyor.
* Sürekli hareket halindeyim, yediklerimi yakmak için.
*Mutlaka ara öğünlerim oluyor meyve, galeta, süt, peynir, leblebi tarzında yiyecekler tüketiyorum. 100-150 kalorilik bir şeyler atıştırıyorum.
*Gece yatmadan 4 saat önce yemeği sonlandırıyorum, sadece bitkisel çaylarımdan içiyorum.
*Haftada 2 gün balık mutlaka yerim kilo vermemde ve korumamda hep yardımcıdır.